Sinds half december werken we weer thuis en gaan de kinderen ook weer thuis naar school. Een periode van vijf weken met de kerstperiode als welkome afleiding en rustmoment. Misschien werken sommigen al maanden met plezier thuis, zonder reistijd en soms in je pyjama achter het scherm met je eigen koffie of thee. Velen grepen echter de kans direct aan om weer naar kantoor te gaan toen de coronamaatregelen wat soepeler werden. Want het bleek toch wel leuk op kantoor. Zonder file naar het werk, met collega’s bijpraten bij het koffieapparaat, elkaar fysiek ontmoeten wat toch fijner is dan via het scherm, genieten van het uitzicht vanaf de werkplek. Tenzij de kinderen thuis online onderwijs moeten volgen en je werk en schoolbegeleiding moet combineren, wat vaak een hele uitdaging is. Maar nu werken de meesten van ons dus allemaal weer verplicht thuis. Ikzelf werk inmiddels ook weer thuis en tracht met man en kinderen er iedere dag weer een positieve dag van te maken hetgeen op de meeste dagen gelukkig wel lukt. Met 2021 in aantocht en de start van de vaccinatie voor de deur, is er ook weer hoop en perspectief waar we ons op mogen richten. Thuiswerken zal echter nog wel even bij het ‘nieuwe normaal’ blijven horen.
Langdurig thuiswerken kan de nodige psychologische gevolgen hebben, blijkt uit onderzoek. We ervaren verminderde zingeving en sociale cohesie. Bovendien kan langdurige professionele en sociale isolatie leiden tot burn-out klachten of juist totale onverschilligheid tegenover het werk, aldus onderzoek. Onderzoeker hoogleraar psychologie Mark van Vugt zegt hierover: “Onze samenleving draait om werk, mensen ontlenen er hun identiteit en betekenis aan, en dat doe je in groepsverband”.
Gelukkig is er ook al onderzoek uitgevoerd naar wat we kunnen doen tegen een gevoel van verminderde zingeving. Wat we onder andere nodig hebben op ons werk is feedback, variatie in werk, sociale contacten, zinvol werk en een gevoel van autonomie. In dit rijtje valt zinvol werk mij als logotherapeute natuurlijk meteen op. Werk maakt namelijk een belangrijk onderdeel uit van ons leven. Daarom is ook het vinden van betekenis in ons werk niet onbelangrijk. Door betekenis te ontdekken en vinden in werk kan je meer plezier in je het werk ervaren. Dit kan op zijn beurt een positief effect hebben op jouzelf en op jouw collega’s en de relaties met hen, zelfs via het beeldscherm tijdens Zoom sessies.
Zinvol werk lijkt mij dan ook een adequate oplossing tegen een gevoel van zinloosheid. Als je werk doet dat ergens over gaat en je weet waar je het voor doet, moet het mogelijk zijn dat je ook een lockdown periode kunt verdragen. De filosoof Nietzsche wist dat al, want van hem is de uitspraak ‘Hij die een reden tot leven heeft kan vrijwel alle levensomstandigheden verdragen’.
Je zou deze tijd kunnen gebruiken om jezelf eens een paar vragen te stellen. Heb ik het gevoel dat mijn werk ertoe doet? Waarover voel ik mij voldaan in mijn werk? Waaraan wil ik graag een bijdrage leveren? Wanneer heb ik het meest plezier in mijn werk? Welke betekenis vind ik in mijn werk? Deze vragen helpen je om duidelijk te krijgen wat zinvol werk voor jou is.
Misschien is dát wat ons deze lockdown periode gaat opleveren: duidelijkheid over hoe betekenisvol ons werk is. Als je geen collega’s om je heen hebt, geen inspirerend uitzicht, geen managers om over te klagen of andere afleiding, wat blijft er dan over van jouw werk? Waar doe je het allemaal voor? Waarvoor sta je iedere morgen op?
Wellicht kun je bovenstaande vragen niet met een positief gevoel beantwoorden. Mogelijk voel je je dan dankbaar voor het feit dat je mag werken. Veel werknemers zitten gedwongen thuis zonder werk of zonder te mogen werken of hebben juist een andere weg moeten inslaan met nieuwe uitdagingen en wellicht mogelijkheden. Met dat in mijn achterhoofd voel ik die dankbaarheid nog meer!
In 2021 zal er weer meer ruimte komen om je te kunnen ontplooien met nieuwe kansen indien je tot de conclusie bent gekomen dat jouw werk jou wellicht niet voldoende zin geeft. Bedenk wel, betekenisgeving gaat niet om het werk of jouw baan, maar om de manier waarop je naar jouw werk kijkt.
Ik wens jullie een hoopvol 2021 toe!
Comments