top of page

Betekenisgeving in Leven

Er kunnen situaties zijn dat je je bed niet uit wilt komen, het gevoel van ‘dat het leven moet ophouden’, jezelf nergens toe kunt bewegen, vastlopen, leeg voelen, niet gezien worden, de druk niet meer aankunnen, niet begrepen voelen door anderen, het niet meer ziet zitten, te willen verdwijnen, niet geliefd voelen, het leven niet meer aankunnen, geen geloof meer hebben in jezelf, geen uitweg meer zien (hoop, perspectief, licht), niet meer willen en soms eruit willen stappen of ontsnappen aan de ellende, niet naar huis willen gaan, sociale druk niet meer aankunnen. Dit soort momenten kunnen zwaar aanvoelen en u kunt het gevoel hebben er niet zelf uit te komen. U heeft behoefte aan een arm om uw schouder, gezien willen worden en dat iemand naar u luistert en begrip heeft voor u en jouw situatie. Even onbevooroordeeld, even zonder direct oplossingen aan te dragen ‘van hoe het moet/zou moeten’, maar gewoon eerst een luisterend oor. Dan is het fijn als u een hand voelt van iemand die u vasthoudt,  contact en verbinding met u maakt en een tijdje met u meeloopt totdat u weer alleen verder kunt. U loslaat als u weer alleen verder kunt. Het effect van iets kleins wat groot kan uitwerken.

 

Volgens Viktor Frankl ligt de betekenis van het leven in waarden die belangrijk voor iemand zijn. Hij onderscheidde drie soorten waarden voor betekenis: Creatieve waarde (creëren), Genietingswaarden (ervaren) en Instellingswaarden (houding geven). De mens is niet onderworpen naar de omstandigheden die hem confronteren, maar deze zijn onder voorbehoud van zijn beslissing (keuze). Bewust of onbewust, besluit iemand of hij/zij dit onder ogen zal zien of toegeven.

 

Vanuit deze gedachte ga ik samen met u op zoek naar antwoorden bij vragen die u heeft. Door middel van gesprekken en met behulp van diverse instrumenten wordt uw innerlijke dialoog gestimuleerd. Hierdoor wordt u uitgedaagd zich bewust te worden van al de mogelijkheden die u met u meedraagt, veerkracht, persoonlijk leiderschap, empowerment, persoonlijke groei, zelf distantie en helen. U kunt u zelf (her) ont-dekken. Niet alleen zult u hierdoor versteld staan van uw eigen krachten, talenten en perspectief, maar kan dit u weer vrijheid van keuze geven!  

"There can be miracles
When you believe
Though hope is frail
Its hard to kill

Who knows what miracles
You can achieve
When you believe

Somehow you will
You will when you believe"

  (Whitney Houston)

Betekenisgeving in leven_edited.jpg
bottom of page